През нощта срещу петък Въоръжените сили на Руската Федерация (ВС РФ) са нанесли удари по промишлената и енергийната инфраструктура на град Запорожи, съобщи главата на местната областна военна администрация Александър Старух, цитиран от УНИАН.

"Целта им беше да унищожат промишлена и енергийна инфраструктура на областния център. В резултат на това избухна пожар. По налични данни няма пострадали", заяви той.

Старух каза, че пожарът е бил бързо потушен от спасителите.

Както съобщи секретарят на градския съвет на Запорожие около 3:43 в резултат на обстрел се е запалила сграда на инфраструктурно съоръжение. От взрива са се пръснали стъклата на прозорците в близките къщи.

Освен това в едно от селата в региона руснаците са ударили административна сграда.

"Руските чудовища отново обстреляха село в една от общините на Запорожка област. В резултат на попадението беше почти напълно разрушена административната сграда, където бяха разположени всички услуги, необходими на местните жители. За щастие хората оцеляха“, каза Старух.

Руските нашественици контролират повече от половината от територията на Запорожка област, по-специално Енергодар, където се намира ЗЕЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

 

Руснаците редовно нанасят удари по територията на региона, която не контролират.

Въпреки че въоръжените сили на Украйна провеждат контранастъпление на юг, все още не са създадени условия за контранастъпление на територията на Запорожка област, обясни военният експерт Александър Коваленко.