Щурмовите части на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са се придвижили още в северозападната част и в центъра на Бахмут, съобщава Министерството на отбраната на Русия, предава РИА Новости.

"На донецкото направление щурмовите отряди през изминалия ден превзеха два квартала в северозападната и централната част на град Бахмут“, се казва в сводката.

От ведомството подчертават, че бойците от групата са били подпомагани от подразделения на въздушно-десантните войски, както и военнослужещи от група войски Юг. Както се уточнява, те сковават действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по фланговете на щурмовите отряди.

Министерството на отбраната отбелязва също, че авиацията е извършила 22 бойни полета на Донецкото направление, а артилерията на Южната група войски е изпълнила 54 огневи задачи. В резултат на това, съгласно руските данни, са били разбити части на ВСУ близо до Богдановка, Часов Яр и Константиновка. Съгласно информацията на руското военно ведомство, Украйна е загубила общо над 270 военнослужещи и наемници, един танк, една бойна машина на пехотата, седем бойни бронирани машини и пет автомобила.

В началото на миналата седмица основателят на "Вагнер“ Евгени Пригожин заяви, че 80 процента от Артемовск, включително всички административни центрове, заводи и фабрики, са под контрола на руските части.

В същото време по-късно той заяви, че е твърде рано да се говори за пълно обкръжение на града.

Бахмут се намира на север от Горловка. Това е важен транспортен възел за снабдяване на украинската групировка в Донбас. Повече от шест месеца за града се водят ожесточени битки.