В Бахмут щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са пробили украинската отбрана в центъра на Бахмут и са взели контрола над стадион "Металург". Едновременно с това те са осъществили значителен напредък към полицейския участък, движейки се от югоизток и изток - битката се води в околностите на сградата, съобщава "Рибар“ в последната си сводка за боевете в най-горещата точка на руско-украинския конфликт. Според информацията на Telegram-канала, украинската групировка на Соледарския театър на бойните действия наброява около 50 хиляди души.

В северните покрайнини "вагнеровците" са превзели няколко сгради на улица Зеленая близо до Алеята на розите. На юг щурмовите отряди на ЧВК са успели да се закрепят на север от улица Ковалская покрай ж.п. линията.

Според информацията на Telegram канала, руските части успешно са пробили отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в самия център, вклиненявайки се в украинските позиции близо до жп гарата и автогарата. В случай на консолидация в този сектор и установяване на контрол над квартала, районите на съсредоточаване на ВСУ на юг в близост до стадион "Авангард“ и на север ще бъдат под заплаха от удар във фланга.

Както пише "Рибар“, в момента украинските формирования се опитват да контраатакуват в различни райони, задържайки руските части. В западните покрайнини на Бахмут са дислоцирани 14-та отделна десантно-щурмова "Краснокалинская“ бригада на Националната гвардия и полкът на патрулно-полицейската служба "Киев“ на специалните сили на Украйна.

Освен това 24-ти отделен батальон "Айдар“ от 53-та бригада също е бил изпратен от околностите на Ступочек в южните и югозападните покрайнини, за да задържи магистрала T0504 до Константиновка по улиците Чайковски и Корсунски.

"Рибар“ пише, че понастоящем ВСУ защитават Бахмутския фронт от руските атаки с групировка от около 50 хиляди души и дори се изброяват отделните съединения:

-24 ошб 53 омбр

-3 ошбр «Азов»

-5 ошбр

-4 и 17 отбр

-10 огшбр

-28, 30, 67 и 93 омбр

-56 (без един батальон) и 57 омпбр

-46 и 77 оаембр, 80 одшбр

-26, 40, 43 и 45 оабр, 107 реабр

-113, 119, 241 обр ТРО

- "Краснокалинска“, "Буревска“, "Рубежска“, "Спартанска“ ошбр, 5 полк  за защита на обществения ред на НГУ

- 1 комендатура за бързо реагиране на ГПСУ

- полковете "Миротворец“ и "Киев“ на националната полиция

- отделни специални батальони "Дудаев“, "Донбас“, "Ичкерия“, "Лвов“ и отряд «Грузински партизани“.

Според "Рибар“ резервите на ВСУ са разположени по линията Славянск-Краматорск-Дружковка-Константиновка-Часов Яр, като в момента украинците  са съсредоточени да задържат темпа на настъплението на вагнеровците, а не да водят контранастъпление.

В същото време преходът към контраатака е вероятен при условие, че започне пълномащабна настъпателна кампания по цялата дължина на фронта за притискане на руските войски и търсене на най-слабо защитените зони на отбрана.

Защо ВСУ не се изтеглят от Бахмут?

На 1 април частите на 20-ти мотострелков батальон от 93-та механизирана бригада, както и части от 125-а и 241-ва бригади на териториална отбрана в Бахмут са започнали да се изтеглят от центъра на града, пише "Военная хроника“.

Според Telegram-каналът, части на ВСУ news pic 2
©
се придвижват на запад от улица Сибирцева и постепенно се оттеглят към района на следствения арест и бившата дестилерия. Пълното изоставяне на града обаче все още е изключено. Защо частите на въоръжените сили на Украйна не напускат Бахмут и все още поддържат контрола над западната част на града?

Има оборудвани и предварително подготвени позиции, отстъплението към които най-вероятно е било предварително предвидено в случай на бърз пробив на ЧВК "Вагнер“ в центъра на града.

Освен това ВСУ не могат да използват асфалтови пътища за редовно снабдяване, както и за координирано отстъпление. Артилерията на ЧВК "Вагнер" плътно контролира маршрутите Бахмут - Славянск, Бахмут - Константиновка и Хромово - Часов Яр.

От началото на март руският огневи контрол над тези райони се е увеличил: почти всеки втори танк, бойна машина на пехотата или бронирана машина от 93-та механизирана, 57-а мотострелкова и други бригади на ВСУ е под обстрел от 120-мм минохвъргачки, гаубици Д-20 и самоходни оръдия "Хиацинт-С“ със снаряди "Краснопол“ калибър 152 мм, твърдят от "Военная хроника".

Всички останали пътища, освен опасността от удари на руската артилерия, ще бъдат непроходими за цивилни и военни колесни превозни средства до края на април - началото на май и вероятно ще стават непроходими след всеки обилен дъжд. При такива условия всеки опит на ВСУ да излязат от оперативното обкръжение в транспорта неизбежно ще бъде придружен от големи загуби.

На видеото - селски път между Часов Яр и Хромово, по който бойните машини на пехотата на ВСУ се движат между позиции. Отстрани на пътя ясно се виждат турски бронирани машини Кирпи, заседнали в Бахмутската кал и унищожени от артилерията на ЧВК "Вагнер“.