Руснаците са намерили слабото място на HIMARS, пише руският военен кореспондент Александър Сладков.

Мнозина забелязаха, че през последните месеци "супероръжието Хаймърс" престана да нанася оглушителни удари - както през лятото, есента и зимата“, отбелязва той в своя Telegram канал.

След като в CNN и Politico се появиха съобщения, че руската армия е намерила начин да "заглушава“ приборите на реактивната система за залпов огън (РСЗО) от Пентагона посочиха, че тя все още произвежда 18 изстрела на ден, каквато е нормата.

Според военния кореспондент, това че стрелбата продължава, а не пристигат никакви съобщения и видео/снимков материал от работата й, е най-голямото доказателство за успешната борба на руснаците с HIMARS.

Причините, според Сладков, са следните:

Първо, руснаците са извадили от строя част от установките и са унищожили някои от складовете с боеприпаси, а те не са били заменени с нови.

Второ, руснаците са се научили да спазват радиохигиена и са спрели да оставят паркирани автомобили и техника пред щабовете и разположенията си.  Като цяло те са започнали да се разпръскват из цялата местност, усложнявайки работата на противника си.

И трето, но не по важност, е, че руснаците са намерили средства за радиоелектронна борба с HIMARS. Научили са се да заглушават базираната на GPS система за насочване.

"Как изглежда в реалния живот? Управлявате с навигатора край Донбаските чукари и изведнъж курсорът на картата спира да се движи и в горната част на екрана се появява надпис: "Търсене на спътници ...“ и така всичките тридесет километра между Алчеевск и Първомайск, например. Или край Волноваха“.

По темата пише пространно и CNN.

"Тяхното (на HIMARS) заглушаване става все по-усъвършенствано“, "руснаците поставят системи за радиоелектронна борба извън обсега, на 50 мили“, "GPS заглушаването може да засегне и други "умни“ боеприпаси на САЩ като прецизно насочваните артилерийски снаряди за гаубици Excalibur и хвърляни от въздуха бомби JDAM. В изтекъл документ на Пентагона се казва, че JDAM е особено предразположен към заглушаване“.

Русия заглушава произведените от САЩ мобилни ракетни системи в Украйна по-често през последните месеци, използвайки електронни заглушители, за да изключи системата за насочване с GPS, карайки ракетите да пропуснат целите си, потвтрдиха много хора, информирани по въпроса, пред CNN.

"През последните месеци системите станаха все по-малко ефективни от интензивното блокиране от страна на руснаците“, разкриха пет американски, британски и украински източници пред американския телевизионен канал.Сега американците търсят начини да променят софтуера на HIMARS, за да противодействат на развиващото се руско заглушаване.

"Това е постоянна игра на котка и мишка“ за намиране на контрамярка срещу заглушаването, казва служител на Пентагона.

Преди дългоочакваната голяма украинска контраофанзива, която трябва да започне много скоро и предвид това, че Украйна разчита много на HIMARS, решенията са още по-приоритетни, така че украинските войски да могат да постигнат значителен напредък.

"Едно нещо е да можеш да задържиш руснаците там, където са в момента. Друго нещо е да ги изгоните“, коментира пенсионираният бригаден генерал от армията на САЩ Стивън Андерсън пред CNN. "Те са вкопани, те са там от една година“.

HIMARS "са изключително важни“, добави той. "Те трябва да могат да запазят тези HIMARS в играта и да продължат да ги използват, за да могат да нанасят ефективни удари в дълбочина“.

До момента Украйна е получила 18 американски HIMARS, а САЩ са се ангажирали да изпратят още 20. Други съюзници от НАТО са дарили 10 РСЗО, според Държавния департамент.

Рутинните съобщения от администрацията на Байдън за стотици милиони долари военна помощ за Украйна, включително едно от сряда, редовно включват боеприпаси HIMARS, наречени GMLR, като основен артикул, въпреки че точният брой не се разкрива.

САЩ също така помагат на украинците да открият руските радиосмутители и да ги унищожат – усилие с "висок приоритет“, според таен документ на Пентагона, който е част от находка, за която се твърди, че е изтекла от летеца Джак Тейшейра.

В заключение руският военен кореспондент Сладков обяснява, че "инерционната система за навигация на HIMARS е по-скоро дублиращо-спомагателна и не може да даде такава точност, като от GPS. А без точността си, HIMARS е нещо подобно на "Смерч“, стреля красиво от трибуната на полигона“.