В момента най-трудното направление на фронта за Въоръжените сили на Украйна е Лиманско-Купянския участък. Там ситуацията е по-тежка и динамична, отколкото на Бахмутското направление. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Източната група на въоръжените сили на Въоръжените сили на Украйна Иля Евлаш, цитиран от РБК-Украйна.

По думите му, на Бахмутското направление продължават да се водят тежки боеве. Украинските войници се опитват да отхвърлят руснаците и да се закрепят на постигнатите линии.

В същото време той отбеляза, че ситуацията при Лиман и Купянск е по-тажка. Това направление е по-динамично.

"Врагът използва много интензивно новия си щурмови самолет Су-35, който може да стреля както по въздушни, така и по наземни цели. Най-често те идват по двойки. Противникът също използва хеликоптери Ка-52, използва Су-25, понякога влизат двойки Ми-8, но интензитетът на щурмовите действия е увеличен“, отбеляза говорителят.

Така за изминалото денонощие са регистрирани 8 военни сблъсъка в това направление. Освен това руснаците са избрали ново направление за атаките си - Макеевка.

На свой ред ВСУ отблъскват руснаците. Те обстрелват оборудването на нападателите, по-специално танковете.

Само за изминалото денонощие ВСУ са унищожили 13 единици оръжие и военна техника на руснаците, а също така са ликвидирали или ранили 122 бойци. Успели са да унищожат и два танка Т-72, ​​пет бойни бронирани машини - МТ-ЛБ, бронетранспортьори, БМД, две машини Урал и УАЗ.

Украинските въоръжени сили са поразили и руската станция за радиоелектронна борба "Борисоглебск“ и са повредили много ценната радарна станция "Зоопарк“.

Според Евлаш край Лиман и Купянск са съсредоточени повече от 110 хиляди души личен състав от руската армия, 1085 танка, около 2 хиляди бойни бронирани машини, повече от 700 единици артилерийски системи и още почти 500 РСЗО.

В същото време при Бахмут руснаците държат 51 хиляди души личен състав, 211 танка, хиляда бойни бронирани машини, 110 артилерийски системи и още 100 РСЗО.

Наскоро украинските въоръжени сили съобщиха, че руснаците са възобновили атаките по линията Лиман-Купянск. Те са започнали да използват авиацията по-активно.

В същото време военни експерти смятат, че руснаците вероятно подготвят ново настъпление в на този фронт по-късно през есента или зимата.