В последните дни в района на Авдеевка руснаци и украинци водят боеве за всеки метър земя. И двете страни водят активна контрабатарейна битка. В същото време бомбардировачите на руските военно-космически сили (ВКС) са увеличли интензивността на използването на модернизирани бомби ФАБ-500 по украинските позиции, пише "Рибар“ в сводка за състоянието на фронта.

Съгласно данните на Telegram канала, на север от Авдеевка военнослужещите от 132-ра отделна гвардейска мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Руската федерация са напреднали от магистрала H20 до железопътната линия от Очеретино до Новобахмутовка, разширявайки предмостието до Красногоровка.

Командването на 35-а морска пехотна бригада на ВМС на Украйна, от своя страна, е прехвърлило допълнителни части от 88-ми батальон на формированието на линията Новокалиново-Керамик.

На юг щурмови отряди на 1-ва славянска бригада на ВС РФ, с огнева подкрепа от танкове от затворени позиции, са успели да се придвижат напред в североизточната част на Водяное, заемайки един от опорните пунктове на 53-та омбр на ВСУ, отбелязва "Рибар“.

Южно от Первомайски руските войски, подкрепени от тежка бронирана техника, атакуват опорни пунктове на ВСУ в района на Невелски. В хода на няколкодневни боеве ВС РФ са се укрепили югоизточно от селището.

Съобщава се за активизация на използването на управляемите фугасни авиационни бомби (ФАБ-500) с комплекти за планиране и корекция срещу опорни точки на ВСУ, разположени в многоетажни сгради в Угледар.

Едновременно с това, според информацията на "Рибар“, в района на Угледар щурмови групи морски пехотинци от 155-та бригада на Тихоокеанския флот на ВС на РФ водя news pic 2
©
т стрелба в покрайнините на града, както и в горския пояс северно от Николски дачи.

Както пише Telegram каналът, артилерийските дуели продължават по цялата фронтова линия, което значително ограничава настъпателните възможности на страните. Във въздуха хеликоптерите също се използват активно.

За задържане на позициите украинското командване прехвърля тежки гранатомети и самоходни гаубици АГС-17 в Елизаветовка и Золотая Нива.

В района на Времеевка украинците укрепват позициите си на линията Времеевка-Болшая Новоселка. 1-ви стрелкови батальон от 1-ви отряд на ВСУ е прехвърлен в посока Шахтьорски, а 2-ри стрелкови батальон е дислоциран към Бурлатски, отбелязва "Рибар“.

Освен това в района на Новогригоровка е пристигнал реактивен батальон от 1-ви отбр на ВСУ, а в Новопол - самоходен гаубичен батальон от формированието.