На 4-5 април руската армия се опитва да навлезе с пехота в покрайнините на Часов Яр в Донецка област, но не успява да се укрепи. Към настоящия момент Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контролират изцяло града. Това уверяват източници на изданието "Украинска правда“.

Редакцията се позовава на данни от пресаташето на ОТУ "Луганск“ Дмитрий Запорожец, както и на офицери от 5-та и 80-та десантно-щурмови бригади на ВСУ.

 "На 4 април окупационните войски многократно извършваха щурмове в посока Часов Яр, първият от тях започна сутринта, около 5:30 часа. Това, че руската армия е в града, изобщо не е вярно. Имаше опити за навлизане в най-близките сгради от вражеската пехота по пътя O0506 (Часов Яр-Хромово-Бахмут). Нито вражеската техника, нито живата сила имаха възможност да се закрепят в покрайнините на града“, подчерта Запорожец.

"Ако вземем разположението на вражеските войски от канала Северски Донец-Донбас до най-близкото място на концентрация на артилерия и вражески сили, тогава това е приблизително 3-3,5 километра“, допълни той.

От редакцията привеждат данни, според които към вечерта на 5 април руснаците са на няколкостотин метра от първите сгради на Часов Яр и постоянно извършват щурмови действия.

Тежка е ситуацията и в село Ивановское, разположено югоизточно от Часов Яр. Според изданието украинската армия контролира около една трета от населеното място, а тежките боеве продължават.

И Ивановское, и Часов Яр играят голяма роля в сдържането на руснаците при атаката срещу Константиновка и съответно други градове от т.нар. Краматорска агломерация. Превземането на двете населени места ще позволи на руските сили да приближат артилерията си към Константиновка.