Танковете от типа Т-90 и Т-80 в бъдеще ще получат комплекс за активна защита "Арена-М“. Това съобщиха пред ТАСС от холдинга "Високоточни комплекси" на държавната корпорация "Ростех".

"В бъдеще се планира да се постави "Арена-М“ на танкове от типа Т-90 и Т-80“, отбелязват от  холдинга. Те уточняват, че с този комплекс могат да бъдат оборудвани и други бронирани машини. "За целта е необходимо да се извършат подобрения, които да отчитат характеристиките на бронирания обект“, подчертаха от "Високоточни системи“.

В същото време от компанията отбелязаха, че интерес към Арена-М има, включително и в чужбина. Основната задача на холдинга обаче е да задоволи нуждите на руската армия и да организира серийно производство на системата.

Комплексът за активна отбрана Арена-М, разработен от Конструкторското бюро по машиностроене (КБМ), е система, инсталирана на бойна машина, която е предназначена за защита от противотанкови снаряди и противотанкови управляеми ракети. Комплексът включва многофункционална радиолокационна станция с висока шумоустойчивост, която открива цели. За целенасочено унищожаване на снаряди се използват тясно насочени защитни боеприпаси, които имат висока скорост и са разположени по периметъра на купола на танка в специални монтажни шахти.