Контранастъплението на украинските войски в Херсонска област е "претърпяло крах“ и е довело до големи загуби, заяви Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на руските окупационни власти в региона, в своя канал в Telegram в понеделник, предава ТАСС.

"Херсон беше, е и ще бъде руски град <...> Всички операции и контранастъпления претърпяха крах“, пише Стремоусов.

Той добави, че "има информация, че вече има около 3000 загинали от украинската армия“.

От своя страна, от Оперативно командване "Юг“ на ВСУ, цитирани от УНИАН съобщават в последната си сводка, че са ликвидирали 104 вражески войници и голям брой техника.

"Не давайки шанс на противника за боен успех и решавайки проблеми с тиловото осигуряване, украинската авиация нанесе 21 удара по руските позиции, опорни пунктове и командни пунктове, райони на съсредоточаване на сили и средства, както и по транспортни и логистични съоръжения“, изреждат украинските военни.

Отбелязва се, че ракетните и артилерийските части продължават да изпълняват интензивно огневи задачи, а местата за преминаване през реките Днепър и Ингулец са под плътен огневи контрол.

По-рано Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента, заяви, че е твърде рано да се говори за успех на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, но в хода на боевете стана ясно, че "надеждите на Путин на Херсонско направление не са оправдани“.