Руските войски настъпват на линията Старомайорское-Урожайное, като последователно изтласкват украинските войски от позициите им в населените места и връщат селищата, загубени по време на миналогодишното лятно контранастъпление на украинските въоръжени сили, пише "Рибар“.

Според данните на Telegram канала, в Старомайорское преди известно време руски танкисти са извършили успешна танкова атака по улиците Цветущая и Шевченко, по време на която руските въоръжени сили са успели значително да напреднат в центъра на селото . В същото време в интернет има информация за достигане до северните покрайнини на селото, но засега тя не отговаря на действителността.

По този начин един от пътищата за снабдяване на украинските части в село Макаровка е бил прекъснат, което е довело и до загуба на позиции от украинците в централната и западната част на Старомайорское.

В западната част на селото руски щурмови групи от 218-и танков полк напредват по Гогол Лейн и река Мокрие Яли, както и улиците Вишнева и Заднепровская: напредъкът в района през последните два дни възлиза на няколкостостин метра ширина и дълбочина.

Успехът на руснаците тук е станал възможен, както пишат "Рибар“, след като отбраната на ВСУ е била пробита в центъра на селото, където бронираната техника е влязла относително безопасно след прочистване на района. В същото време остава заплахата от украински атаки с FPV дронове, което ще затрудни по-нататъшните руски щурмове.

В Урожайное руските войски в хода на няколко атаки са напреднали до двеста метра на север в дълбочина и до 350 метра по фронта по улиците Централна, Садовая и Степовая, отбелязва Telegram каналът.

Изданието коментира, че относително бавният темп на напредък вероятно се дължи на факта, че руското командване се опитва да защити личния си състав. Руските въоръжени сили извършват набези в малки пехотни групи, заемайки няколко къщи на ден.

Там ВСУ от своя страна оказва по-ожесточена съпротива, отколкото в Старомайорское, и е по-трудно за руснаците да доставят резерви в самото село поради контрола на украинските въоръжени сили над полетата, съседни на Урожайное от изток.