Руските войски се опитват да пробият към Семьоновка, разположена западно от град Авдеевка в Донецка област, но засега не успяват. Това разкри заместник-командирът на 3-та десантно-щурмова бригада Максим Жорин. По думите му ситуацията на Авдеевско направление продължава да се счита за тежка, предава УНИАН.

"На първо място, обстановката остава сложна поради факта, че руснаците все още имат възможност да правят замени с по-нови и по-свежи части. Т.е. да въведат в битка нови и нови подкрепления на бригадите“, отбеляза Жорин.

В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да принудят руските сили да загубят настъпателния си потенциал.

"Но тази възможност да използваме собствените си ресурси – възможността да разполагаме със собствени ресурси, личен състав и техника, създава условия, при които противникът все пак успява да извършва опити за придвижване, главно в района на село Семьоновка“, допълни той.

Съгласно твърденията му, руските сили са претърпели "луди загуби“ в Орловка.

"Орловка им беше дадена на цената на няколко единици. Сега те очевидно са концентрирани в района на селището Семьоновка. Опитват се да проникнат в него, да намерят слабо място някъде в нашата защита, но до момента нямат успех. Освен това не забравят всеки ден да се опитват да щурмуват Бердичи“, заяви още Жорин.

Отделно той подчерта, че почти всеки ден руснаците използват китайски автомобили на фронта, които приличат на кръстоска между бъгита и колички за голф. Тези превозни средства им служат като евтина алтернатива в технологиите. Украинските сили за отбрана успяват да унищожат и изгорят много такива превозни средства с помощта на FPV дронове, увери Жорин.

В същото време през последните дни руснаците са се върнали към използването на бронирана техника и главно танкове, добави още той.

"В зоната на отговорност на нашата бригада обаче подозирам, че вече сме ги изгорили всички. Защото през последните дни, вероятно около 4-5 дни, врагът се опитва да кара танкове като таксита. Т.е. директно на танкове той прехвърля щурмова пехота на предната линия. Три в една посока, един се връща назад. Защото по правило с помощта на артилерия или безпилотни самолети ги унищожаваме“, подчерта Жорин.