През нощта руските сили са нанесли поредна атака срещу територията на Украйна – този път с със зенитни управляеми ракети С-300 и безпилотни летателни апарати, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение в Telegram на ВВС на Въоръжените сили на страната (ВСУ).

"В нощта на 30 ноември 2023 г. врагът атакува с 20 ударни БПЛА тип Shahed от две направления: окупирания Крим и Приморско-Ахтарск в Руската федерация. Освен това нашествениците атакуваха Донецка област с осем С-300 зенитни управляеми ракети“, се казва в съобщението на ВВС на страната.

Пояснява се, че в отблъскването на въздушното нападение са участвали изтребители, зенитно-ракетни подразделения и мобилни огневи групи на ВВС на украинската армия.

В резултат на бойната работа са унищожени 14 БпЛА. Екипи на ПВО са действали в южните, източните и централните райони на Украйна.

Руските войски подновиха масирани атаки срещу Украйна през последните седмици, използвайки ракети и дронове-камикадзе. На 29 ноември, руснаците изстреляха 21 безпилотни самолета тип Shahed и три крилати ракети X-59 срещу Украйна. Силите за противовъздушна отбрана свалиха всички БпЛА и две ракети, припомня агенцията.

Освен това на 28 ноември руснаците атакуваха с дронове района на Хмелницки. Същата нощ руските сили нанасоха ракетен удар по Кривой Рог.