В течение на изминалия ден украински формирования  са преминали в настъпление срещу руските позиции на Запорожкото направление. В района на Орехов се водят ожесточени боеве, но руските войски успяват да отблъснат почти всички атаки на ВСУ. Продължават сблъсъците край село Лобковое, югозападно от Орехово, пише "Рибар“ в хрониката си за събитията на фронтовете на руско-украинската война през последното денонощие.

Както пише Telegram-каналът, с голяма степен на вероятност в сряда в района на Херсон руски военнослужещи са успели да извадят от строя с дрон "Ланцет“ германска машина от състава на батарея за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Ако кадрите от обективния контрол потвърдят поражението на машината, тогава това ще се превърне в една от най-ефективните атаки на дрон от този тип по отношение на съотношението на неговата цена към цената на поразената цел.

Първоначално мнозина объркаха установката с американски Patriot, но формата на ракетните контейнери и други детайли показват немски произход. Разбира се. Все пак, извеждането от експлоатация на модерен и дефицитен зенитно-ракетен комплекс западно производство за въоръжените сили на Украйна се възприема като голям успех за руснаците.

Според данните на "Рибар“, в Белгородска област украинските диверсанти от "Руския доброволчески корпус" са направили нов опит да проникнат в село Новая Таволжанка. Руските войски са успели да спрат пробива. Воюващите на страната на ВСУ руснаци са загубили бронирана техника и личен състав. Губернаторът на региона Александър Гладков посети селото, като потвърди, че то е под пълен контрол на въоръжените сили на Руската федерация.

На Старобелско направление продължават позиционните боеве и артилерийски дуели в участъка Сватово-Кременная.

Освен това се появи информация за взривен тръбопровод за амоняк край село Масютовк news pic 2
©
а на 5 юни. Руското министерство на отбраната смята, че това е направено от украински диверсанти. Украинците твърдят, че става въпрос за руски обстрел. В мрежата беше публикувано видео от мястото на експлозията, на което се вижда облак от амоняк, надвиснал над околностите.

На Бахмутското направление украинските формирования с подкрепата на техника продължават опитите за атаки по фланговите позиции на руските войски. В същото време в югозападните покрайнини на града частите на въоръжените сили на Руската федерация успяват да сдържат настъплението на ВСУ с масиран артилерийски и авиационен огън, отбелязва Telegram-каналът.

Спред информацията на "Рибар“, на Донецкото направление обстановката не е претърпяла съществени промени: в допълнение към изтеглянето на резерви на фронтовата линия, въоръжените сили на Украйна водят разузнаване с бой в района на Авдеевка, което в момента се отразява успешно от военнослужещите на Въоръжените сили на РФ. В същото време руски части под прикритие на танкове водят позиционни боеве в Мариинка.

На Южнодонецкото направление в района на Времевиевския плацдарм обстановката е стабилизирана, украинските формирования, които се твърди, че са понесли големи загуби, не водят активни настъпателни действия. Отбелязва се, че руските войски са издържали тридневния натиск и напълно контролират ситуацията на този участък от фронта.

На Запорожкото направление ВСУ са провели масирано разузнаване с бой в района на Орехов. Отделни десантни части на 128-а бригада на ДШВ и 15-а бригада на Националната гвардия на Украйна са атакували руски позиции край Лобковое и Жеребянки.

Бронетанковите групи на Украйна са успели да влязат в Лобкове и оттам са започнали да се придвижват към Жеребянки. В резултат на няколко руски опита, пише "Рибар“, украинските сили са спрени на 1 километър северно от село Жеребянка, след което са се върнаха назад със загуби. Село Лобковое е в сивата зона.

Освен това формирования на 65-та механизирана бригада на ВСУ са се опитали да пробият в направленията Вербовое, Работино и Нестерянка. Щурмовите отряди са открити по време на движение. Част от техниката им е взривен
©
а от мини, а останалата част е поразена с артилерия и авиация, поради което те са се оттеглили на първоначалните си позиции.

Съгласно информацията на Telegram канала, по време на атаката украинските части са загубили повече от 15 бронирани машини, включително повече от седем танка, а над 100 души са убити и ранени. В същото време ВСУ все още не са използвали бригадите от 9-ти и 10-ти армейски корпуси, които съставляват стратегическия резерв.

"Сега се забелязва съсредоточаване на украинците край Каменски и в района на Степовое, а други формирования се прехвърлят от Херсонска област към Запорожие. Така че в следващите 24 часа трябва да очакваме нов опит за украински щурм на позициите на въоръжените сили на РФ“, отбелязва "Рибар“.

В същото време в района на Херсон продължават мащабни наводнения след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Нивото на водата в Нова Каховка е намаляло, но населените места по долното течение на Днепър все още са почти напълно наводнени. Появиха се съобщения, разбира се, веднага оспорени, че на Днепровската водноелектрическа централа (ВЕЦ) украинските власти са отворили и четирите шлюза, масово изхвърляйки вода в Днепър, което може да доведе до превръщането на Херсонска област в блато. Украинските власти на свой ред заявиха, че възнамеряват да сезират Международния наказателен съд във връзка с инцидента.

Междувременно се очакват последици от бедствието в Николаев: властите декларират повишаване на водата с повече от 80 сантиметра, започна частично наводняване на пътното платно, разположено на брега.