Русия планира "евакуация“ на около 3100 служители на Запорожката атомна електроцентрала, става ясно от изявление на пресслужбата на "Енергоатом“, цитирано от РБК-Украйна.

"Получена е информация за подготовката на руските окупатори за "евакуация“ на около 3100 души от града-сателит на ЗАЕЦ“, се казва в съобщението.

Посочва се, че на първо място става дума за извеждането на 2700 работници от централата, подписали договор с "Експлоатационна организация на Запорожската АЕЦ“ или друго предприятие на "Росатом“, както и членове на техните семейства.

"В същото време напомняме, че рашистите забраниха на работниците от АЕЦ да напускат града почти от началото на окупацията.Също така, според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, част от семействата на служителите на ЗАЕЦ вече са откарани от Енергодар в Ростовска област на Руската федерация“, уверяват от компанията.

В текста се подчертава, че с действията си "окупаторите доказват своята неспособност да осигурят работата на ЗАЕЦ, тъй като има катастрофална липса на квалифициран персонал“.

"Дори онези украински работници, които, след като подписаха срамни договори, се съгласиха да сътрудничат на рашистите, ще бъдат "евакуирани“ в близко бъдеще. А това ще изостри и без това изключително неотложния въпрос за наличието на достатъчно персонал, който да гарантира безопасността на работа на атомната електроцентрала дори в текущото състояние на спиране“, се казва в съобщението.

В същото време "Енергоатом“ съобщава, че предприема всички възможни мерки за формиране на необходимия брой специалисти, способни да осигурят безопасната работа на централата след връщането й под контрола на украинците.

"Такъв екип на ротационен принцип ще бъде сформиран от служители на ЗАЕЦ, които сега се намират на територията, контролирана от Украйна, както и специалисти от други атомни електроцентрали“, обясняват от компанията.