Руските сили са интензифицирали бомбардировките по фронтовата линия в Донбас, съобщиха представители украинската армия, цитирани от Reuters. Едновременно с това Киев твърди, че е отблъснал повече от 40 руски атаки през последните 24 часа.

Боевете са били най-тежки по западните подстъпи към Бахмут, казват от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Другата основна цел на артилерийските удари е Авдеевка, като там те са придружени с опити за щурм на украинските позиции.

Във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, съвпадащи с честването на Цветница, като предупреди Москва, че още повече се изолира от света.

"Така терористичната държава отбелязва Цветница“, заяви Зеленски в обръщението си. "Така Русия се поставя в още по-голяма изолация от света“.

Той похвали няколко части, защитаващи позиции на изток, и изрази надежди Цветница догодина "да протече с мир и свобода за всички наши хора".

Папа Франциск, който критикува войната на Русия, се помоли за мир по време на Великденските събития във Ватикана: "Помогнете на любимия украински народ в пътуването им към мир и хвърлете светлината на Великден върху народа на Русия“.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите сили са унищожили депо със 70 000 тона гориво близо до Запорожие.

Силите са унищожили складове на украинската армия, съхраняващи ракети, боеприпаси и артилерия в районите на Запорожие и Донецк, добавят от ведомството.

Според Генералния щаб на ВСУ, руснаците са провели неуспешно настъпление в районите западно от Бахмут. Най-малко 10 града и села са били подложени на руски обстрел.

В доклада се казва, че руските сили също не са постигнали напредък в атаките срещу Авдеевка, вторият фокус на боевете на изток, и се съобщава за неспирен руски обстрел в северните региони.

"В Централно Запорожие и Южна Херсонска област вражеските сили продължиха да строят укрепления“, се казва в съобщението. Няколко града са били обстрелвани и там.

Военните отново потвърждават, че украинските сили ще продължат да защитават Бахмут срещу руските атаки, въпреки че Зеленски миналата седмица призна, че ако войските са в риск да попаднат в обкръжение, те могат да бъдат изтеглени.

"Врагът се опитва да превземе нашия град-крепост на всяка цена“, заяви по националната телевизия Сергей Череватий, говорител на източното военно командване на Украйна. "Въпреки че е изключително трудно, ние все още контролираме ситуацията. Нашите части задържат врага и нанасят максимални щети“.

Контролът над Бахмут може да позволи на Русия да атакува директно украинските отбранителни линии в Часов Яр на изток и да отвори пътя на силите й за настъпление към два по-големи града, които отдавна желае в района на Донецк: Краматорск и Славянск.

Украинският военен анализатор Олег Жданов казва, че руските сили контролират центъра на Бахмут, като голяма част от действията им сега са съсредоточени върху жп гарата на града.

"В центъра на града се водят тежки боеве и врагът постепенно се придвижва към западните покрайнини“, заяви Жданов.