Руснаците нанасят ракетни удари по Одеса в деня на 80-ата годишнина от освобождението от нацистите. Според кореспондент на УНИАН няколко силни експлозии са били чути в града по време на въздушна атака. Жители в различни райони на града съобщиха, че къщите им са се разтресли, а на някои са се включили алармите на колите. Кметът на града Генадий Труханов и ръководителят на местната областна военна администрация (ОВА) Олег Кипер се обърнаха към населението с молба да останат в укритията.

Според националния железопътен превозвач "Укрзализниця“ тази сутрин руснаците са изстреляли балистични ракети по критична инфраструктура.

"За съжаление двама железничари от Одеската железница са били ранени с рани и наранявания“, се казва в съобщението.

Преди това Южните сили за отбрана на ВСУ съобщиха, че руската армия атакува района на Одеса с различни видове ракети.

 "В ход е бойната работа на войските на ПВО. Напомняме! Това може да бъде и опасно! Противникът предвидимо се активизира в деня на освобождението на Одеса от фашистките нашественици. Пазете се, стойте в укрития, не пречете на работата на Силите за отбрана! Не ориентирайте противника, като публикувате бойната работа и последствията от попаденията“, отбелязват военните.

По-рано военните съобщиха, че руската армия отново е атакувала Одеска област от Крим. Опитвайки се да унищожат индустриалния потенциал на региона, те отново удариха транспортната и логистичната инфраструктура. Няма данни за пострадали. Размерът на щетите е в процес на установяване.

Тази сутрин руснаците нанесоха и други удари в Одеса. Според пресслужбата на Одеската областна прокуратура е започнато разследване за нарушения на законите и обичаите на войната (чл. 438 от Наказателния кодекс). Руснаците са поразили критична и транспортно-логистична инфраструктура. Двама служители на транспортната фирма са пострадали в различна степен и са настанени в болница. Също така в резултат на нападението са повредени енергийно съоръжение, частна къща и автомобили на граждани.