През нощта руските сили са атакували Украйна с ударни дронове Shahed-136/131 от две посоки – Курска област и Приморско-Ахтарск, предава УНИАН, като се позовава на ВВС на страната.

Освен безпилотни летателни апарати, силите на Москва са изстреляли и зенитни управляеми ракети С-300, които – според съобщението на ВВС на Украйна, са били насочени към цивилни цели в Донецка и Херсонска област.

"Общо при атаката бяха регистрирани 17 ударни БпЛА от типа Shahed и шест зенитни управляеми ракети С-300. В резултат на бойната работа 10 ударни БпЛА бяха унищожени в различни региони на Украйна“, става ясно от разпространения текст.

Бойната авиация, зенитно-ракетните части и мобилните огневи групи на ВВС, както и Силите за отбрана на Украйна са участвали в отразяването на въздушна атака на руснаците, допълват още в текста.

През нощта в редица украински региони бе обявена въздушна тревога. Атаката продължи няколко часа. Припомня се, че в нощта на 4 декември руските сили пуснаха дронове и над украинските градове, които успяха да достигнат до западните райони на страната. Тогава ВВС докладваха за работа на ПВО в девет региона на Украйна.