На повече от 20 руснаци, които отчаяно се опитват да избегнат мобилизация в армията, за да се бият в Украйна, им бе отказано влизане в Южна Корея, информира Reuters.

Руснаците отплавали с яхти от пристанища в северната част на Тихия океан за Южна Корея, но на повечето от тях е било отказано влизане.

След като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация на 21 септември, много мъже в наборна възраст напуснаха Русия, но повечето от тях са избягали по шосе, с жп или въздушен транспорт към Европа и съседните страни от бившия Съветски съюз като Грузия, Азербайджан и Казахстан.

Корейските медии съобщиха, че най-малко 21 руснаци са пристигнали на борда на яхти в пристанищата в южната част на страната, но само на двама е било разрешено да влязат, а на други е било отказано, тъй като властите са сметнали целта им за "неясна".

Яхта с петима руснаци на борда отплава във вторник от южнокорейския остров Улунг, пристигнала там на 30 септември след плаване от източния руски град Владивосток, съобщи в сряда служител на бреговата охрана.

Длъжностното лице заяви, че яхтата се е "укривала от лошото време", а хората на борда са получили храна и друга помощ, но отказа да уточни защо не им е било разрешено да влязат, като препрати въпросите, свързани с имиграцията, към Министерството на правосъдието.

Местните медии съобщават, че през последните няколко дни в югоизточния пристанищен град Поханг са акостирали три яхти, на борда на които са били предимно руснаци на възраст 20-30 години.

На борда на една от яхтите е имало девет руснаци и една жена, а на по-малък плавателен съд - четирима мъже, се казва в съобщението.

Служител на Министерството на правосъдието заяви, че не разполага с подробности за случаите с яхти, но по принцип руснаците имат право да влизат в страната без виза, стига да получат предварително одобрение чрез електронната система за разрешаване на пътувания в Южна Корея.