Русия обвини правителството на Косово за "кръвопролитието" при безредиците в Северно Косово близо до границата със Сърбия, предупреждавайки, че има риск "целият балкански регион да бъде въвлечен", пише Kathimerini.

"Няма съмнение, че пролятата кръв е пряка последица от политическото подстрекаване на конфликта от страна на самопровъзгласилия се премиер Албин Курти“, заявяват от руското външно министерство. Всеки опит за влошаване на ситуацията може да доведе "целия балкански регион до опасна пропаст", се допълва в изявлението.

Според Москва косовската полиция "от известно време" провежда "систематични наказателни действия срещу сръбската общност".

"Тежковъоръжените специални части, обкръжили неалбанските зони, са основният инструмент за изтласкване на сърбите от Косово“, твърди Москва. Освен това позовавайки се на ембаргото на продукти от името на Сърбия, Русия твърди, че "общностите на север (Косово) са на ръба на хуманитарна катастрофа от месеци“.

"Съществува непосредствена опасност от връщане към модела на етническо прочистване, практикувано от косовските албански екстремисти“, предупреждава министерството.

Смъртта на косовски полицай, убит при засада в Северно Косово, и последвалата смъртоносна размяна на огън между косовските сили и въоръжените до зъби сърби, укрити в манастир в село Банска в Северно Косово, е една от най-сериозните инциденти, случили се през последните години в региона.