Руското военно командване, в лицето на министъра на отбраната Сергей Шойгу и командващият групировката в Украйна Сергей Суровикин, обясни изтеглянето на руските войски от десния бряг на река Днепър при град Херсон. Ето и основните тези:

*Въоръжените сили на Украйна нанасят удари по училища, болници и цивилни жители на Херсон, които са евакуирани от другата страна на Днепър. Поради обстоятелствата и проблемите със снабдяването на Херсон и съседните селища на десния бряг на Днепър е препоръчително да се организира отбрана по левия бряг на реката. Това решение ще запази боеспособността на войските.

* Според Сергей Шойгу отбраната в Херсонско направление е стабилна, но "има някои особености“. Министърът се съгласи с решението да се пристъпи към изтегляне на войските, като задачата ще бъде изпълнена в най-кратки срокове.

*ВСУ планира да разруши бента на Каховската водноелектрическа централа и да наводни териториите надолу по Днепър, което представлява голяма заплаха за руската армия.

* Сергей Суровикин заяви, че въоръжените сили на Руската федерация се противопоставят на всички опити за нападение на въоръжените сили на Украйна в това направление, врагът е понесъл големи загуби. Руските системи за противовъздушна отбрана свалят до 80-90% от вражеските ракети в посока Херсон, но 20% от тях все още достигат целите си.

*От август до октомври въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 9,5 хиляди души там. Загубите на руската армия са 7-8 пъти по-малки от загубите на украинската.

* Повече от 115 хиляди души са напуснали зоната на военните действия в Херсонска област.

* Според Шойгу животът и здравето на руските военни винаги са приоритет.

Според обясненията на руското военно ръководство, обстановката в зоната на военните действия стабилизирана, привлечени са резерви и са повишени бойните способности на обединената групировка.

Съобщава се, че ВС РФ са възобновили настъпателните действия по определени направления. Работи се по блокирането на Бахмут от юг. В източните покрайнини се водят боеве.