Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин е заявил, че подкрепата на Запада за Украйна ще превърне конфликта във "втори Виетнам", който ще преследва Вашингтон години наред. "Украйна ще се превърне в "черна дупка", която ще поглъща все повече ресурси и хора", предава Reuters.

Путин изпрати войски в Украйна в началото на миналата година, предизвиквайки война, в която загинаха или бяха ранени стотици хиляди хора и която доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия насам, припомня британската агенция.

Западът е предоставил на Украйна повече от 246 млрд. долара (449.99 млрд. лева) под формата на помощ и оръжия, но украинската контраофанзива се провали и Русия продължава да контролира малко под една пета от украинската територия.

"Украйна ще се превърне в "черна дупка", която ще поглъща все повече ресурси и хора", заявява Сергей Наришкин.

"В крайна сметка САЩ рискуват да създадат за себе си "втори Виетнам" и всяка нова американска администрация ще трябва да се опитва да се справи с това."

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че директна конфронтация между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война, и многократно изключи възможността за изпращане на американски войници в Украйна.

Виетнамската война на практика е конфликт от Студената война между Изтока и Запада, в който Съединените щати се сражават заедно със силите на Южен Виетнам срещу Севера, подкрепян от комунистическите сили на Китай и Съветския съюз.

Войната, в която загиват няколко милиона души, завършва през 1975 г. с победа за Северен Виетнам и безславно поражение за Съединените щати.