Командирите и бойците на елитните части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са недоволни от рокадите във военното ръководство на страната и сериозно обсъждат свалянето на Володимир Зеленски, разкри за РИА Новости източник от руските сили за сигурност.

"Нашите специалисти получиха достъп до ресурс, в който комуникират представители на различни елитни части на врага, като морска пехота, специални сили, разузнаване, специални части на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), както и различни националистически батальони. Това са висококвалифицирани специалисти, които са явно недоволни от смяната на командването.Те сериозно обсъждат варианти за сваляне на сегашното правителство и командването на ВСУ“, уверява събеседникът на агенцията.

Той уточни, че специалистите са получили достъп до затворен канал в Telegram, наречен ParaBelum, който се състои от "радикални бойци от елитните части на ВСУ“.

В материали, представени пред РИА Новости, военните изразяват недоволство от действията на Зеленски и новия главнокомандващ ВСУ генерал Александър Сирски, който бе назначен преди около месец на мястото на Валерий Залужни.

Така командирът на разузнавателната група на 80-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ Максим Шевцов с позивна "Зима“ призовава членовете на ParaBelum да свалят Зеленски.

"Ако хората не се застъпят за Залужни, ако военните не се застъпят за Залужни, тогава този плъх (Зеленски –бел. ред. ) ще торпилира всички. <...> Нека унищожим този зелен плъх и сложим Залужни! < ...> Всъщност Зеленски трябва да бъде сменен, а не Залужни. Този плъх усеща, че има нулев рейтинг, а Залужни има по-висок и се опитва да го торпилира“, се казва в гласовото съобщение на "Зима“.

Зеленски отстрани Залужни от поста главнокомандващ ВСУ на 8 февруари. Украински и западни медии писаха през есента на 2023 година за вероятен конфликт между президента и генерала.

От редакцията на американския вестник The Washington Post отбелязаха по-рано, че Залужни може да представлява заплаха за Зеленски, ако реши да започне политическа кариера.

Освен това, според проучване на Центъра за социални и маркетингови изследвания SOCIS, бившият главнокомандващ би спечелил президентските избори, ако те се проведат в Украйна през 2024 година. Изследването е проведено от 22 февруари до 1 март.

Миналата седмица Министерството на външните работи в Киев обяви одобрението на кандидатурата на Залужни за поста на украински посланик в Обединеното кралство.