След превземането на село Ягодно, щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са продължили движението си на юг от Берховка, пише в сводката си за състоянието на фронта в Бахмут към 26 февруари вечерта "Рибар“. В момента руските подразделения са се закрепили южно от Берховския язовир и са поставили под контрол Дубово-Василевка, като в момента провеждат зачистка на прилежащите околности на запад.

Едновременно с това един от най-големите украински Telegram-канали – "Резидент“, позовавайки се на свои вътрешни източници, съобщава, че главнкомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни е доложил на президента Володимир Зеленски, че гарнизонът в Бахмут вече е в "тактическо обкръжение".

Единственият път през Хромово може да се използва само през нощта. Полетата около града са се превърнали в "разпутица“ заради затоплянето на времето, а това означава, че снабдяването на ВСУ с всеки час става все по-сложно.

Както пише "Рибар“, установяването на контрол над важната транспортна артерия през Берховка създаде сериозна заплаха за групировката на ВСУ в северната част на Бахмут - сега единственият вход към града лежи през селски път в Хромово, а състоянието му не позволява да се ползва интензивно.

Въпреки факта, че украинските формирования упорито държат всяка опорна точка в Бахмут, ситуацията за тях значително се е влошила. За да се забави настъплението на "вагнеровците“, в северозападните покрайнини на Бахмут бе взривен бент на язовир, както съобщиха военните кореспонденти.

Според анализаторите, това обаче може да принуди формированията на ВСУ да напуснат северните райони на града поради заплахата от обкръжение, а самото решение вероятно е взето прибързано в паника след пробива на ЧВК "Вагнер" в Ягодно и Берховка.

В източните покрайнини "вагнеровците“ напредват от ул. "Щедрая“ до ул. "Кооперативна“ и вече са се закрепили в някои сгради. Остават около 300 метра преди пресичането на левия бряг на Бахмутка.

На югозапад щурмът на Красное продължава - боевете се водят близо до югозападните покрайнини на селото. Освен това, съгласно информацията на "Рибар“, руските формирования са превзели част от позициите край магистралата Бахмут-Константиновка. Отбелязва се, че в подразделенията на ВСУ ситуацията се оценява като критична.

Източници на канала съобщават, че ВСУ подготвя активно нови линии на отбрана. Инженерни части укрепват отбранителните позиции в Часов Яр, Григоровка, Белая гора и Дилеевка. Ежедневно се доставят строителни материали от Славянск и Краматорск.

На кадрите от дрон на Associated Press този път се виждат останките от Мариинка, която е на фронтовата линия практически от началото на руската военна интервенция в Украйна.