"Враждебна американска атака, извършена явно по инициатива на американските марионетки в Кишинев. Руската федерация няма да остави без отговор решението на САЩ да наложи санкции срещу руснаци, за които се твърди, че са свързани с протестите в Молдова", е заявила говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитира РИА Новости.

На 5 юни Съединените щати разшириха санкциите срещу Русия, за да включат седем физически и едно юридическо лице в ограничителните списъци. Основанието за налагането на санкции, както по-късно отделно обясни американската агенция, е предполагаемото "злонамерено влияние във връзка с ролята им в кампанията на Руската федерация за дестабилизиране на ситуацията в Молдова“.

"Враждебна американска атака, извършена явно по инициатива на американските марионетки в Кишинев, разбира се, няма да остане без отговор“, е заявила Захарова, отговаряйки на въпрос относно решението на САЩ да наложи санкции срещу руснаците, за които се твърди, че са свързани с протестите в Молдова.

Захарова е отбелязала, че Съединените щати са решили да наложат санкции срещу керамичен цех в Калуга, който произвежда лампи, предполагайки, че тя "в свободното си време настройва народа на Молдова срещу пагубния курс на проамериканския режим на Санду".