Русия, в отговор на 13-ия пакет от санкции на ЕС, разшири черния списък с граждани на общността, на които е забранено да влизат в страната. Както се посочва в изявление на руското външно министерство, в него са включени граждани на общността, отговорни за предоставянето на военна помощ на Киев, както и лица, участващи в преследването на руски длъжностни лица и застъпващи се за конфискация на руски държавни активи, предаде ТАСС.

"В отговор на тези недружелюбни действия руската страна значително разшири списъка на представители на европейски институции и държави членки на ЕС, които в съответствие с Федералния закон "За реда за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация" от август 15, 1996 г. № 114-ФЗ, се забраненява да влизат на територията на нашата държава", се посочва в съобщението на дипломатическото ведомство.

"Става дума за представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС, граждани на страни членки на ЕС, отговорни за предоставянето на военна помощ на неонацисткия режим в Киев, представители на европейски структури, участващи в преследването на руски длъжностни лица за "незаконен арести и извеждане на хора от украински територии", ангажирани със създаването на "трибунал" по отношение на руското ръководство и събирането на съответни материали, подкрепящи конфискацията на руски държавни активи или използването на печалбите от тях в интерес на Украйна, подкрепящи налагането на санкции срещу нашата страна и опитващи се да подкопаят отношенията на Русия с други държави, ангажирани с разпространението на дезинформация за нашата страна", посочи руското външно министерство.

Освен това в "забранителния списъка“ са включени представители на Съвета на Европа, членове на законодателните събрания на страни от Европейския съюз, членове Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа "ПАСЕ", които системно правят агресивни изявления срещу Русия, допълват от министерството.

 

Руското външно министерство отбеляза, че ЕС "продължава безплодните опити за оказване на натиск върху Русия чрез едностранни ограничителни мерки" и подчерта, че Москва смята подобни действия на Европейския съюз за "незаконни, подкопаващи международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН". "Потвърждаваме, че всякакви неприятелски действия от страна на западните държави ще продължат да получават своевременен и адекватен отговор", посочват още от министерството.

По-рано Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия, в рамките на който въведе ограничителни мерки срещу 106 физически и 88 юридически лица, включително от страни като Китай, Шри Ланка, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция.