Министерството на външните работи на Руската федерация протестира пред посолството на САЩ в Москва във връзка с изявленията на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава ТАСС.

"Пред привиканите в руското външно министерство на 26 май висши дипломати от американската дипломатическа мисия в Москва бе изказан остър протест срещу неприемливите изявления на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Съливан, който всъщност одобри ударите на въоръжените формирования на режима в Киев на руска територия, включително срещу Крим и Белгородска област", се казва в изявление на външнополитическото ведомство в Москва.

Посочва се, че уверенията на американски служители за неодобрението на Вашингтон за атаките на военните на Киев на територията на Руската федерация са лицемерни и фалшиви, "предвид преки материални доказателства за използването на оръжие и оборудване, доставени за нуждите на Въоръжените сили на Украйна от Пентагона за подготовката и осъществяването на терористични актове от украински бойци“.

На дипломатическата мисия е подчертано, че "враждебните действия на САЩ са довели отношенията с Русия до опасна криза, която е изпълнена с непредсказуеми последици... Време е Вашингтон да научи, че всяка форма на агресия срещу Русия ще продължи да среща най-решителен отпор“.