Японският посланик в Москва Тойохиса Козуки е извикан в руското външно министерство във връзка с решението на японското правителство да започне доставки на военно оборудване за Украйна, съобщава ТАСС.

"На 9 юни заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко извика посланика на Япония в Русия Тойохиса Козуки, за да бъде представен във връзка с решението на японското правителство да започне доставки на военна техника (бронирани машини, високопроходими автомобили) на силите за самоотбрана) в Украйна“, се посочва в изявление на руското външно министерство.

Ведомството отбеляза, че решението на Япония да започне доставки на военна техника в Украйна води до ескалация на военните действия и "допълнително увеличаване на броя на жертвите на киевския режим".

"На японската страна беше казано, че тази стъпка ще доведе до ескалация на военните действия и по-нататъшно увеличаване на човешките жертви на киевския режим, включително в граничните райони на Русия, в резултат на престъпните действия на украинските терористи, които активно използват предоставената на Киев военна техника“, са посочили от дипломатическата мисия.

"Решението на Япония да достави военно оборудване на Украйна вкарва отношенията с Русия още по-дълбоко в опасна задънена улица и няма да остане без последствия", заявиха от руското външно министерство.