Британските разузнавателни служби стоят зад вербуването на наемници за Украйна в интернет, съобщиха за РИА Новости от Министерството на външните работи на Руската федерация.

Миналата седмица Adzuna, платформа за търсене на работа, публикува обява за набиране на наемници от Близкия Изток и Северна Африка, които да участват в украинската контраофанзива. Според информацията, предоставена на портала, се търсят хора за вакантната позиция "военен техник за ремонти“ на пълен работен ден. На кандидатите се предлага да сключат безсрочен договор, обещават 20 хиляди лири стерлинги. Работодателят е базираната в Лондон компания EU Citizenship Program.

"Според публично достъпна информация значителен брой наемници от цял ​​свят се бият на страната на режима в Киев. Западняците използват различни платформи, за да ги вербуват", твърдят от руското министерство, като допълват, че "съответни подходи се прилагат и за граждани на арабски държави".

"Благоприятната почва за подобен вид работа създава условия за възникването на "сиви зони“, които не се контролират от легитимната власт, за висока активност на терористичните групировки и хронични проблеми от социално-икономически характер“, отбелязват от външнополитическото ведомство в Москва.

Подчертава се също, че британската търсачка за подбор на свободни работни места Adzuna е частна компания, поради което носи отговорност за всички материали, публикувани на нейната платформа.

 "В същото време няма съмнение, че зад това действие най-вероятно стоят британски разузнавателни служби, които са готови да платят големи суми за наемане на "войници на късмета“ за Украйна за сметка на данъкоплатците на собствената си страна“, коментират от МВнР на Русия.

Отдавна е известно, че Лондон не пренебрегва подобни мръсни методи за набиране на наемници, допълват от външното министерство.

Източниците от МВнР уверяват, че всяка въоръжена дейност срещу руските военнослужещи ще бъде незабавно потушена, а групите чужди наемници и "доброволци“ ще бъдат унищожени. Освен това министерството призова всички "да си направят съответните изводи и да не се поддават на вербовъчните усилия на британците, които трескаво търсят консумативи за киевския терористичен режим“.