"Черноморската инициатива ще спре да действа, ако до 18 май Русия не получи гаранции, че исканията й ще бъдат изпълнени". Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин след резултатите от проведените в Истанбул преговори за зърнена сделка между Русия, Украйна, Турция и ООН, предават от ТАСС.

Вершинин е посочил, че ако няма гаранции за Русия, включително за амоняка, Черноморската инициатива "престава да съществува“. "Тъй като една инициатива, която облагодетелства само една от страните, едва ли може да бъде призната и потвърдена от всички. Естествено, ние защитаваме преди всичко националните интереси на Русия, нейните земеделски производители и производители на торове. Правим това и отчитайки общата ситуация на световният пазар е доста нестабилен", е заявил той.

"Нека не изпреварваме (събитията). Знаете, че по едно време беше решено последното удължаване на Черноморската инициатива да бъде удължено с 60 дни, до 18 май. Има още малко време. Естествено, ние много внимателно следим какво се прави в коригирането на изкривяванията и недостатъците на тази инициатива“, е подчертал той.

"Русия се противопоставя на безкрайното удължаване или разширяване на зърнената сделка, за което се застъпват редица западни страни", е допълнил Вершинин. "Ние сме против това, което подкрепят много западни столици, срещу нейното [сделка] разширяване или безсрочно удължаване. Трябва да разберем какво се прави, включително от нас и участниците в тези споразумения", е заявил той.