"Един от приоритетите на Русия е защитата на интересите на жителите на Приднестровието, всички искания от Тираспол се разглеждат внимателно от съответните руски ведомства. Това са заявили пред ТАСС от руското външно министерство, коментирайки "призива на приднестровските власти към Русия за помощ заради натиск от страна на Молдова".

"Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, наши сънародници, е един от приоритетите. Всички искания винаги се разглеждат внимателно от съответните руски служби", са посочили от ведомството.

"Решението на властите на непризнатото Приднестровието да се обърнат за помощ към Русия е взето от участници в конгреса на депутатите от всички нива, който се проведе в Тираспол по инициатива на президента Вадим Красноселски. В документа се съдържа и призив към международната общност с искане да се предотврати изострянето на отношенията между двата бряга на Днестър и да се улесни възобновяването на пълноценния диалог", пише руската агенция.

Отношенията между Кишинев и непризнатата Приднестровска молдовска република са започнали постепенно да се влошават през 2020 г. след избирането на Мая Санду за президент на Молдова, "която е направила редица остри изявления срещу Тираспол и е отказала да се срещне с Вадим Красноселски", допълва ТАСС. 

Ситуацията се е влоши от началото на тази година, след като молдовските власти са решили да наложат мита върху стоките, пътуващи за Приднестровието през територията на републиката. "След като Украйна затвори приднестровския участък от границата с Молдова през 2022 г., стоките могат да влизат в Приднестровието само през територия, контролирана от Кишинев. Тираспол обвини Кишинев, че използва уязвимата позиция на Приднестровието, за да блокира доставките на стоки и да окаже натиск върху него", пише още руската агенция.