"Русия може да преразгледа позицията си относно неразполагането на балистични ракети със среден и по-голям обсег на западната си граница" и трябва да се замисли и за националната си сигурност, заяви посланикът на руското външно министерство Григорий Машков в статия за списание International Affairs.

"Оправдана ли е сегашната линия на неразгръщане на балистични ракети със среден и по-голям обсег на наземно базиране в западно направление или е необходимо да се започне подготовка за разполагане на ракети от този тип, което би дало възможност да реагираме своевременно на предизвикателства при влошаване на обстановката“, заявява дипломатът, цитиран от РИА Новости.

В същото време, според него, Русия не трябва да забравя за източните граници на страната, където също има рискове от конфликти.

"Необходимо е да имаме внушителен арсенал от ракети със среден обсег, за да спрем потенциалните заплахи за националната ни сигурност“, подчертава Машков.

Той объръща и внимание на факта, че след разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег всички ограничения са премахнати, след което възникна логичният въпрос: "Колко сме изостанали от другите собственици на тези оръжия през 30-те години участие в договора и какво трябва да се направи, за да се премахне съществуващият дисбаланс.

Москва, заявява посланикът, вижда необходимостта от изграждане на тактически потенциал и предварително натрупване на ракетни оръжия, за да се отговори ефективно на всякакви предизвикателства, включително в Калининград.

"Където НАТО се зае да превземе руска територия под оръжията на американските РСЗО (Реактивна система за залпов огън)“, заявява дипломатът.

В заключение Машков подчертава необходимостта от анализ на заплахите, възникващи в тази посока, както и начините за противодействие.

През март президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Минск са се договорили, без да нарушават международните задължения, да разположат тактически ядрени оръжия в Беларус. Той обясни, че Русия не прехвърля ядрените си оръжия в съседната република, а прави това, което САЩ правят от десетилетие.