Руското външно министерство предупреди, че "няма да остави без реакция провокативните действия на Берлин", цитира РИА Новости.

"Решението на Берлин да затвори четири от пет руски консулства в Германия е поредната недружелюбна стъпка на германските власти", се посочва на сайта на руското външно министерство.

"Именно германската страна, под явно измислени предлози, наскоро инициира масово експулсиране на наши дипломати, въведе квоти за редица категории служители на чуждестранни мисии и забави издаването на визи", гласи част от изявлението.

Руското министерство отбелязва, че "Москва няма да остави без реакция провокативните действия на Берлин. Германската страна беше призована да спре ескалацията и да спре да води враждебна политика спрямо Русия".

Решението за затваряне на руските генерални консулства в Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Франкфурт на Майн е обявено от говорителя на германското външно министерство Кристофър Бургер. Тази мярка е "отговор на искането на Москва да намали броя на служителите на германската дипломатическа мисия до 350 души".

Германия ще затвори консулствата си в Калининград, Новосибирск и Екатеринбург. Ще останат отворени само консулствата в Москва и Санкт Петербург.

 

В края на април Берлин обяви за персона нон грата над 20 руски дипломати. Москва отговори на това с огледално експулсиране на служители на германското посолство, а също така поиска да се ограничи максималният брой служители в германските институции в Русия.