"Германските власти взеха решение за масово експулсиране на руски дипломати, като по този начин Берлин провежда политика на разрушаване на целия набор от руско-германски отношения". Това съобщиха от руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Германските власти взеха решение за поредното масово експулсиране на служители на руските дипломатически мисии в Германия. Ние категорично осъждаме тези действия на Берлин, които продължават демонстративно да разрушават целия масив от руско-германските отношения, включително в дипломатическо измерение", заявяват от министерството. 

Русия "огледално" ще отговори на масовото експулсиране на руски дипломати от Берлин. "Като реакция на враждебните действия на Берлин руската страна реши да повтори експулсирането на германски дипломати от Русия, както и значително да ограничи максималния брой служители на германските дипломатически мисии в Русия, за което беше официално уведомен германият посланик в Русия Геза Андреас фон Гайр по време на разговори в руското външно министерство на 5 април 2023 г.", съобщиха от ведомството.

Руското външно министерство смята, че Германия е нарушила думата си, че няма да афишира ново експулсиране на руски дипломати. "Показателно е, че германската страна, въпреки многократните си уверения за нежеланието си да афишират тази история, ги наруши, като информира за идеята си представители на медиите, които редовно се използват за организиране на "контролирани течове и информационни" въпроси", отбелязва дипломатическото ведомство.