Министерството на вътрешните работи на Руската федерация обяви за издирване главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни и командващия сухопътните войски на страната генерал Александър Сирски, съобщава вестник "Коммерсант“, като се позовава на ведомствената база на издирваните от руските власти.

По отношение на Сирски в базата данни пише следното: "Основание за издирването: разследва се по член от Наказателния кодекс“. Не се привеждат допълнителни подробности, включително по кой точно член от НК на Русия се издирват както Сирски.

Ситуацията е сходна и в случая с издаването на заповедта за издирване на Залужни. През декември 2022 г. Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна по част 1 на чл. 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация (използване на забранени средства и методи за водене на война). Причината – "незаконните действия на украинската армия в Мариупол“. Според властите престъпленията на ВСУ се изразяват в "умишлено използване на града и неговата гражданска инфраструктура за военни цели“.

На 24 май тази година ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин съобщи, че неговият отдел "получава съобщения“ за раняването на главнокомандващия ВСУ. РИА Новости твърди, че Залужни е получил нараняване по главата и множество шрапнелни рани по време на руска ракетна атака на команден пункт близо до село Посад-Покровское, Херсонска област.

По-късно блогърът и офицер от въоръжените сили на Украйна Анатолий Щефан публикува видео с Валери Залужни на живо в своя канал в Telegram, като увери, че то е заснето в деня на публикуването му – 25 май. В социалните мрежи обаче се появиха доказателства, че кадрите са правени в началото на май.