Министерството на отбраната на Руската федерация и доброволческият отряд "Ахмат“ подписаха първия договор, определящ дейността му в зоната на военните дейсвия в Украйна. Съответното обявиха пред журналисти от военното ведомство в Москва, предава ТАСС.

"Като част от изпълнението на заповедта на министъра на отбраната на Руската федерация [Сергей Шойгу] за определяне на реда за организиране на служебната дейност на доброволческите организации беше подписан договор между Министерството на отбраната на Руската федерация и доброволческите отряди "Ахмат“ , обучени от Руския университет за специално предназначение“, съобщиха от министерството.

Пояснява се, че договорът, определящ правното регулиране и дейността на доброволческите части на "Ахмат“ в зоната на военните действия в Украйна, както и разширяването на мерките за социална защита и подкрепа, установени от държавата за доброволците и техните семейства, е подписан от заместник-началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал-полковник Алексей Ким и директорът на Руския университет на специалните сили Адам Дашаев.

"Днес в зоната за специалната операция участват доста голям брой части, доброволчески отряди и други военни формирования, заедно с подразделения на Въоръжените сили [на Руската федерация]. <...> Надявам се, че в бъдеще , гледайки първия ни опит, останалите доброволчески отряди също ще подпишат такива договори“, заяви Ким след подписването на договора.

Той също така отбеляза, че заповедта, издадена под ръководството на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Руската федерация, президента на Русия Владимир Путин и министъра на отбраната, ще повиши ефективността на използването на доброволческите части. Документът определя договорите да бъдат подписани до 1 юли.

Командирът на специалните части на Ахмат Апти Алаудинов, който участва в подписването на договора, на свой ред заяви, че първоначално частта е била формирана директно под ръководството на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

"През изминалата година и три месеца тази част обучи и изпрати хиляди доброволци на фронтовата линия директно. Тези доброволци отидоха на фронта и се биеха рамо до рамо с други части, които храбро защитават нашето Отечество срещу сатанизма и тероризма“, заяви Алаудинов.

Той подчерта, че взетото решение е принципно и по същество ще направи така, че доброволческите формирования и Въоръжените сили на РФ да бъдат изравнени по отношение на социалния пакет и подкрепа.

На 10 юни Министерството на отбраната на Русия обяви, че за да повиши ефективността на използването на доброволческите части в състава на Обединената групировка на войските, Шойгу е подписал заповед, определяща реда за организиране на служебната дейност на доброволческите организации.

Документът определя до 1 юли доброволческите отряди да сключат договори с Министерството на отбраната. Това ще им предостави необходимия правен статут, ще създаде единни подходи за организиране на подкрепата и изпълнение на техните задачи.

Заповедта дава право на всички доброволци да сключват индивидуални договори както с доброволчески формирования, така и с Министерството на отбраната като военнослужещи по договор. Документът ще гарантира, че те, както и членовете на техните семейства, получават социална защита и мерки за подкрепа, установени от държавата.