Представители на десет доброволчески формирования подписаха договори с Министерството на отбраната на Руската федерация, определящи тяхната дейност в зоната на военни действия в Украйна. Документите установяват правната уредба и дейността на формированията, както и разширяването на мерките за държавно подпомагане на доброволците и членовете на техните семейства, съобщава ТАСС.

От страна на военното ведомство договорите са подписани от представителя на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Владимир Алексеев. Доброволната бригада на казаците "Терек“ е сред подписалите договорите. Имената на други формирования и подробности за тях не се съобщават.

"Решението да се повиши техният статут, на първо място, за да се предоставят същите предимства, които се предоставят на всички военнослужещи, беше взето от личния състав на доброволческите формирования с голямо одобрение“, поясни Алексеев.

На 12 юни Министерството на отбраната в Москва подписа първия договор с доброволческия отряд "Ахмат“. Ден по-късно бяха подписани договори с още седем доброволчески отряда. От военното ведомство съобщиха, че доброволчески организации ще подпишат договори преди 1 юли. Президентът Владимир Путин заяви, че членовете на ЧВК трябва да сключват договори с Министерството на отбраната, а Държавната дума на Русия скоро ще представи предложения за определяне на статута им.