Въоръжените сили на Украйна не са успели да извършат широкомащабно настъпление в пет сектора на фронта в Южно-Донецкото направление. Това обяви официалният говорител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС.

"Сутринта на 4 юни врагът започна широкомащабно настъпление в пет сектора на фронта в Южно-Донецкото направление, като въведе в боя 23-та и 31-ва механизирани бригади от стратегическия резерв на Въоръжените сили на Украйна с подкрепата на други войскови части и подразделения. <…> Целта на противника беше да пробие нашата отбрана в най-уязвимия, според него, участък от фронта. Противникът не изпълни задачите си, нямаше успехи“, увери Конашенков.

По думите му украинците са задействали шест механизирани и два танкови батальона. Конашенков отбеляза, че в резултат на умелите и компетентни действия на Източната групировка войски загубите на ВСУ са над 250 души личен състав, 16 танка, 3 БМП и 21 бойни бронирани машини.

Той също така специално отбеляза, че на един от предните командни пунктове в това направление е началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Валерий Герасимов, който е командващ Обединената групировка войски.