Украински дронове са атакували контролираната от Русия АЕЦ "Запорожие", съобщава руското министерство на отбраната, предава ТАСС.

"Украински дронове атакуваха АЕЦ "Запорожие" в неделя (7 април), като повредиха камион, паркиран близо до столовата на станцията", се посочва в съобщението.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше информирана от властите в Запорожката атомна електроцентрала, че днес на място се е взривил дрон.

"Експертите на МААЕ са информирани от властите на АЕЦ-а, че днес на място се е взривил дрон. Такава детонация е в съответствие с наблюденията на МААЕ", заявява ядреният наблюдател в публикация в социалните медии.

Генералният директор на МААЕ, Рафаел Гроси заяви: "Призовавам да се въздържаме от действия, които застрашават ядрената безопасност".

Запорожката атомна централа, най-голямата в Европа, се контролира от Русия от март 2022 г., когато нейните сили превзеха голяма част от Запорожия регион в Югоизточна Украйна. Централата остава близо до фронтовата линия и Украйна и Русия редовно украинските сили, че обстрелват централата и "рискува възможна ядрена катастрофа".