"Министерството на енергетиката на САЩ набира в Украйна специалисти с опит и знания в областта на оръжията за масово поразяване", съобщи началникът на силите за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на руската армия генерал-лейтенант Игор Кирилов, цитиран от РИА Новости.

"Представеният документ потвърждава, че една от дейностите на Министерството на енергетиката е набирането на специалисти, които преди това са работили в Украйна, с опит и знания в областта на оръжията за масово унищожение“, заяви той на брифинг.

Според него една от 17-те лаборатории на министерството, Тихоокеанската северозападна национална лаборатория, разположена в щата Вашингтон, е работила директно в Украйна като част от проект, наречен "Инициатива за предотвратяване на разпространението на оръжия за масово унищожение".

Според Кирилов директорът на Службата за научни изследвания на Министерството на енергетиката на САЩ Джон Стивън Бинкли е заявил на 4 април 2022 г., че Службата ще помогне на украинската страна да възстанови съкратените изследователски програми с двойно предназначение след евентуалното връщане на специалисти.

Началникът на войските на РХБЗ посочи бившия служител на Тихоокеанската северозападна национална лаборатория проф. Ричард Уелър като ключова фигура в изпълнението на проекти на Министерството на енергетиката на САЩ на територията на Украйна. 

Според Кирилов Уелър е ръководил изпълнението на украински проекти за изследване на болести, които могат да се предават от животно на човек. Тези изследвания са проведени на базата на Киевския институт по ветеринарна медицина, както и на Института по експериментална и клинична ветеринарна медицина в Харков.