Авиацията на руската групировка "Център" е нанесла удари по осем опорни пункта на украинските войски в Красно-Лиманското направление, съобщи ръководителят на пресцентъра на групировката Александър Савчук, цитиран от РИА Новости.

"В Красно-Лиманското направление подразделенията на групировката войски" Център "нанесоха огневи поражения на около 170 цели, от които повече от 120 в райони, където бяха съсредоточени огневи средства и жива сила на противника. Оперативно-тактическата авиация атакува осем опорни точки", заявява той.

"Системите за противовъздушна отбрана на свой ред унищожиха ракети тип HIMARS и украински дрон".

ЮОсвен това в района на Торски и в района на Серебрянското горско стопанство разузнаването на група войски "Център“ разкри позициите на 81-ва аеромобилна бригада и 58-ма мотопехотна бригада на украинската армия.

"В резултат на огневото поражение от артилерията, противникът претърпя загуби в личен състав“, добави Савчук.

Разчетът на самоходната противотанкова ракетна система "Щурм-С", състоящ се от граждани, призовани като част от частичната мобилизация и преминаващи обучение на полигон близо до фронтовата линия, е ударил два вражески танка. Това заяви командирът на взвод ПТРК с позивна "Старий“, цитиран от ТАСС.

"Днес работихме, гледахме как се държат колите директно в бойни условия. <?> Знаехме, че има възможност за пробив на танкове. Два танка излязоха от горския пояс към нас. Направихме всичко, за да ги спрем “, заяви той във видеото, разпространено от Министерството на отбраната на Руската федерация. Според "Стари" екипажът на "Щурм-С" е улучил и двата танка от първия изстрел.

Командирът-оператор на противотанковата система с позивна "Ящер" високо оцени работата на бойната машина. "Точността е невероятна. Където се прицелиш, там стигаш. Няма грешки", споделя Гущерът.

Самоходен противотанков комплекс "Щурм-С" - превозно средство, предназначено за унищожаване на танкове и други бронирани цели, полеви укрепления, жива сила на противника, както и нисколетящи нискоскоростни въздушни цели. Може да стреля както в движение, така и от кратки спирания, и на вода. Ракетата "Щурм-С" с калибър 130 мм е в състояние да порази цел на разстояние от 400 м до 5000 м. Кумулативната бойна част на ракетата може да пробие броня с дебелина до 560 мм. Като база за бойната машина се използва многоцелевият лек брониран транспортьор-трактор МТ-ЛБ, който се е доказал във войските, пишат от медията.