"Новая газета“, едно от малкото останали опозиционни новинарски издания в Русия, беше лишена от медийния си лиценз в понеделник и на практика й беше забранено да работи, съобщава Reuters.

Руският медиен надзорен орган "Роскомнадзор“ обвини редакцията, че не е предоставила документи, свързани със смяна на собствеността през 2006 г.

Говорейки извън съда, главният редактор Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир за усилията си да поддържа критичното отразяване на новините в Русия, каза, че решението е "политически удар без никакво правно основание“. Той увери, че вестникът ще обжалва.

В изявление "Новая газета“ посочва, че решението на Басманния районен съд на Москва, който, както пише Reuters, често се занимава с политически дела, е "убило вестника, откраднало е 30 години живот от работниците му и е лишило читателите от правото на информация“.

Службата на ООН по правата на човека определи решението като "още един удар върху независимостта на руските медии“ и призова Москва да защити свободата на печата.