Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко напусна конгреса на Социалистическата партия на Сърбия (СПС, част от управляващата коалиция) след видео с изявления на председателя на гръцката партия СИРИЗА, бившия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, пише белградското издание "Новости“.

"Бях принуден да напусна конгреса на Социалистическата партия на Сърбия в самото начало заради видеообръщението на гръцкия опозиционен лидер Ципрас, което беше показано на участниците. Гъркът започна с абсолютно неоснователни, фалшиви обвинения срещу Русия, започна да клеветя моята Родина. Много съжалявам, защото не присъствах на речта на сръбския президент Александър Вучич", написа посланикът в "Туитър“.

Според вестник "Вечерне новости" на конгреса на Сръбската социалистическа партия единодушно е решено да остави Ивица Дачич, който заема поста първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия, като неин председател. Сръбският президент Александър Вучич се обърна към представителите на партията и говори за ситуацията в Косово и обеща, че "няма да сервира Сърбия на тепсия" на Прищина и на всички, които искат това.