Цената на руския суров петрол се покачва за купувачите в Азия, тъй като групата от по-големи клиенти от Китай и Индия се разширява, оказвайки натиск върху по-малките рафинерии, които жадно консумират евтиния петрол, съобщава Bloomberg.

Нивата на офертите за руския суров петрол Urals и ESPO се повишиха през последните седмици, според търговци, запознати с въпроса. Повишеният интерес от китайски държавни и големи частни рафинерии като Sinopec, PetroChina Company и Hengli Petrochemical Company, в допълнение към скока в индийското търсене, доведе до разкупуване на товари на по-високи цени.

По-големите рафинерии се насочиха към кръпка, която е доминирана от по-малките независими преработватели в Китай, известни като чайници, които са постоянни потребители на намален руски суров петрол. Петролът ESPO от Далечния изток на нацията е особено предпочитан поради краткото си разстояние за доставка.

Офертите за ESPO, които обикновено се зареждат в пристанище Козмино, бяха близо 6,50 до 7 долара за барел под ICE Brent на базата на доставка до Китай, докато Urals, доставян от западните пристанища, бе около 10 долара под същия показател. Това е увеличение от цели 2 долара спрямо миналия месец, отбелязвайки един от най-стръмните скокове, откакто санкциите бяха наложени.

Китай и Индия се превърнаха в ключови изходни точки за руския суров перол.

Групата от купувачи, желаещи да внасят евтин петрол от производителя от ОПЕК+, нарасна, тъй като повече играчи оставиха настрана притесненията относно западните санкции, които ги държаха встрани.

Повече вносители се чувстват комфортно с методите за намаляване на излагането си на риск, като искат от продавачите да се справят с доставката и застраховката, в допълнение към използването на незападни банки и извършването на плащания в юани, рупии, дирхами или рубли. Този подход даде на купувачите повече увереност да поддържат и дори да увеличат потоците, без да се тревожат много за спазването на тавана на цените от 60 долара за барел, който освобождава доставките от европейски санкции.

Не е ясно дали вносът от Индия и Китай в момента отговаря на условията на тавана, тъй като повечето товари се продават на базата на доставка с непрозрачност относно разходите за доставка и застраховка. Въпреки това според САЩ Индия се съобразява.

Офертите за руското гориво M-100, клас, който може да се използва вместо суров петрол за производство на бензин и дизел, достигнаха до 180 долара за тон над ценовия бенчмарк на Platts, спрямо миналия месец, когато премията се колебаеше около 130 долара за тон според търговците.

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се повишиха в периода до 3 март, като достигнаха 3,1 милиона барела на ден. Това е най-високото им ниво от началото на 2022 г.