Кит белуга, с привързани към тялото си ремъци за апаратура, който експерти смятат, че е обучен руски военноморски шпионин, изплува отново, този път край бреговете на Швеция, пише Daily Mail. Няколко дни по-рано той предизвика сериозно безпокойство в Норвегия - жителите на страната бяха предупредени да "избягват контакт" с предполагаемия шпионин. А сега бозайникът се появи отново.

Този кит е открит за първи път през 2019 г. от норвежки рибари. Върху тялото на кита белуга имало сбруя, на която можело да се прикрепи оборудване за проследяване.

Морски биолози по-рано обясниха, че китът е "несъмнено" обучен. Те подчертаха, че руснаците са учили белугите "да водят военни действия“ и преди.

Днес експертите отново бият тревога. Подозрителният кит е забелязан извън естествената си среда и се движи с необичайна скорост за тези животни.

За първи път този бял кит е открит край бреговете на северния регион на Норвегия, Финмарк. Повече от три години той бавно се движеше по крайбрежието. Но през последните месеци китът внезапно се ускори, премина покрай цялото крайбрежие на Норвегия и продължи към Швеция.

В неделя той беше забелязан близо до Хунебостранд край югозападния бряг на Швеция.

"Не знаем защо сега се е ускорил толкова много и е започнал да се отдалечава от естественото си местообитание много бързо“, казва морският биолог от OneWhale Себастиан Странд пред AFP. "Може би хормоните го карат да търси женска. Или самотата му влияе, защото белият кит е много общително животно. Затова той търси други бели китове."

Според Странд този кит е на 13-14 години, на тази възраст хормоните са много активни.

Най-близката популация на китовете белуга обаче е в района на архипелага Свалбард, който е много на север от континентална Норвегия.

Този кит може да не е виждал нито един кит белуга, откакто плува край бреговете на Норвегия през април 2019 г.

Норвежците му дават прякора Валдимир. Това е игра на думи от норвежката "hval" (кит) и добре известно руско име, което намеква за връзката на белугата с Русия.

Когато китът за първи път пристига в региона, морските биолози от Норвежкия орган по риболова свалят ремъците му – те са били за стойка за камера с надпис "Оборудване Санкт Петербург“.

Служители на отдела казват, че Валдимир може да е избягал от водната кошара. Възможно е руският флот да е участвал в обучението му, тъй като китът очевидно е свикнал с хората.

Москва не реагира по никакъв начин на норвежките предположения, че Валдимир може да е "руски шпионин“.

Баренцово море е важна стратегическа и геополитическа зона, където оперират западни и руски подводници. Именно тук започва Северният морски път, който ви позволява бързо да стигнете от Атлантическия до Тихия океан.

Странд посочва, че състоянието на кита е било "много добро" през последните години, тъй като той лови риба близо до норвежките ферми за сьомга.

Но експертите на OneWhale са загрижени, че за Валдимир ще бъде трудно да намери храна близо до Швеция. Учените вече са забелязали, че китът е отслабнал.

Китовете белуга могат да достигнат дължина от шест метра, а продължителността на живота им е от 40 до 60 години. Те обикновено живеят в студените води на Гренландия, Северна Норвегия и Русия.