Унищоженият в боевете в Украйна руски танк Т-72 бе изложен в центъра на Амстердам, предава NRC, като уточнява, че добилата популярност машина ще остане на един от основните площади в града до 4 юни.

Амстердам е само поредната спирка от "похода“ на Т-72 в Европа. В края на март тази година танкът беше изложен пред Музея на свободата в Гросбек, Нидерландия, след като по-рано "красеше“-центъра на Берлин.

Проукраински активисти, които докараха танка в германската столица, очакваха да предизвикат симпатии и подкрепа към военните на Киев. Вместо това обаче жителите на Берлин обсипаха поразената машина с цветя в знак на протест срещу войната в Украйна и доставката на оръжия. По-късно поддръжници на акцията се опитаха да премахнат цветята под охраната на полицията, но срещнаха съпротива, а хората продължиха да носят цветя и след това.

Освен това властите във федералната германска столица поискаха да им бъде платена такса "паркинг“ за изведения от строй руски танк в размер на 806 евро. Голямата сума бе обяснена с "използване на 43,08 кв.м асфалт за танка“.