Руските войски са навлезли в предградията на Часов Яр в Донецка област, където през последната година Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са издигнали сериозни укрепления и са минирали територията му, увери пред РИА Новости съветникът на ръководителя на т.нар. ДНР Денис Пушилин Ян Гагин.

"От нашите позиции до самия град, до Часов Яр, остава около половин километър... Да кажем, че вече сме в предградията“, поясни той.

По думите на Гагин украинците са изградили доста сериозен укрепен район в самия град, така че руските сили настъпват контролирано, основната задача е защитата на личния състав.

"Трябва да разберем, че врагът се оттегли в Часов Яр, след като нашата група беше подсилена за повече от един месец, за да се подготви за това нападение. Трябва да разберем, че има и инженерни укрепления и минни полета“, обясни събеседникът на агенцията.

"Врагът се окопа сериозно през това време, те се подготвяха“, допълни съветникът на Пушилин.

Гагин добави, че руските военни са близо до поемането на огневи контрол над всички маршрути за снабдяване на групата на ВСУ в Часов Яр и прекъсване на тяхната логистика.

"Има няколко пътища и по принцип, с оглед факта, че сега нашата артилерия и авиация започнаха да достигат точно до тези пътища, благодарение на това Часов Яр наистина може да загуби значението си като транспортен възел за групата украински войски в този сектор на фронта“, обясни той, отбелязвайки, че с течение на времето ВСУ ще загубят възможността да снабдяват групировката си войски в района.

Ден преди това Министерството на отбраната в Москва съобщи, че на Донецкото направление бойците от групировката войски "Юг“ са заели по-изгодни позиции.  В същия ден ръководителят на военната администрация на град Часово Яр Сергей Чаус, призна, че ситуацията в града е "най-тежката“ за целия период на военните действия поради засилването на офанзивата на руската армия.