През нощта руските войски изстреляха няколко групи безпилотни летателни апарати Shahed-131/136 към цели от енергийната инфраструктура в южната част на Украйна. Това поясни ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

"Атаката и бойната работа продължиха почти четири часа, работихме на различни направления. Противникът изстреля безпилотни самолети от Черно море и през временно окупираните територии. Бойната работа беше доста ефективна“, подчерта Гуменюк.

По думите й резултатите все още се изясняват, но е известно, че са свалени около "дузина и половина“ дронове. Руските войски отново са атакували обекти на енергийната инфраструктура, опитват да повредят промишлени обекти и коварно изпращат дронове през жилищни райони, допълни тя.

"Що се отнася до Одеска област, тук врагът се опита да удари обекта на енергийната система, но защитниците се справиха безупречно – и двата дрона, които се приближаваха към Одеска област откъм морето, бяха свалени“, отбеляза тя.

ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават, че дроновете първоначално са влезли във въздушното пространство от Курска област на Руската федерация до Сумска област, насочвайки се към Харков. След известно време в Харков се чуха експлозии.

Малко по-късно е обявена заплаха от атака в Днепропетровска и Запорожска област с дронове, изстреляни от Крим.

По време на бойната работа на ПВО са чути взривове в Днепър и Днепропетровска област. Врезултат на падащи отломки от свалени дронове са нанесени щети на няколко частни къщи в Запорожие, има и ранени.