Руските войски успешно са ударили един от щабовете на Въоръжените сили на Украйна, са съобщили от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава РИА Новости.

"На 16 юни въоръжените сили на Руската федерация нанесоха масиран удар с високоточно оръжие с морско и въздушно базиране по един от центровете за вземане на решения на въоръжените сили на Украйна. Целта на удара е постигната. Посоченият обект е поразен“, се съобщава в доклада.

Каква точно е целта, военното ведомство не разкрива.

 Южнодонецко, Запорожко и Донецко направления

Министерството на отбраната е добавило, че през "изминалото денонощие украинските войски са продължили опитите за настъпление в Южнодонецко, Запорожко и Донецко направление. В района на Времевския подстъп частите на групата "Восток“ са отблъснали три атаки, унищожавайки около 30 украински военнослужещи, два танка и две бойни машини на пехотата. Три атаки са отблъснати и в посока Запорожие, освен това руските войски са нанесли удари по настъпващите вражески резерви, унищожавайки пет бойни бронирани машини".

Общите загуби на въоръжените сили на Украйна в тези райони възлизат на над 235 души, четири танка, две бойни машини на пехотата, 14 бронирани машини, американска артилерийска система М777 и гаубица Д-20.

"В Донецкото направление Южната група войски отрази седем атаки, авиацията победи подразделения на 46-та аеромобилна бригада от Въоръжените сили на Украйна и 109-та бригада на териториалната отбрана. В тези битки са унищожени около 340 украински военнослужещи, бойни машини на пехотата, две бронирани машини, пет автомобила и две гаубици Д-30".

Купянско, Краснолиманско и Херсонско посоки

"В направление Купянск бойците от група "Запад" са унищожили живата сила и техниката на противника, а също така са спрели дейността на диверсионно-разузнавателна група. Там Въоръжените сили на Украйна са загубили около 40 души, бронетранспортьор, две коли и две гаубици Д-30".

В Краснолиманско направление са унищожени около 50 украински военнослужещи, бойни машини на пехотата, две самоходни установки "Гвоздика", гаубици Д-20 и Д-30, както и още една ДРГ (диверсионно-разузнавателна група). В Херсонското направление загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на около 40 души, две машини, гаубица "Гиацинт-Б" и две самоходни оръдия "Гвоздика".

"Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията за денонощие поразиха 97 артилерийски единици на Въоръжените сили на Украйна, жива сила и военна техника в 103 района. Сред унищоженото оборудване: две радиолокационни станции за откриване на въздушни цели П-18 и радар на зенитно-ракетната система С-300. В района на Ямпол в ДНР е унищожен командно-наблюдателният пункт на батальона от 95-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна.

"Бойците свалиха украински хеликоптер Ми-24, силите за противовъздушна отбрана прехванаха шест ракети HIMARS и MLRS Uragan, както и 16 дрона.