Назначената от Москва администрация на Нова Каховка в Херсонска област "се мести на безопасно място заедно с жителите на града“, които сега се намират в 15-километрова зона за евакуация. Това обяви ръководителят на военно-гражданската администрация (ВГА) на Нова Каховка Павел Филипчук в обръщение към населението, предава ТАСС.

"Днес администрацията е цел номер едно за... Въоръжените сили на Украйна. Ето защо, по нареждане на правителството на Херсонска област, ние като власт ще се преместим на по-безопасно място, откъдето ще упражняваме ръководството на областта", цитира агенцията изявлението на Филипчук, споделено в "Телеграм“ канала на държавната администрация на Херсонска област.

Той подчерта, че територията на района на Новокаховка, която подлежи на задължителна евакуация, е зона на възможни военни действия, обстрели от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), и в рамките й се изграждат военни съоръжения и укрепления. Условията за живот на цивилните всеки ден стават все по-неудобни, предупреди руският ръководител на администрацията на Нова Каховка.

Филипчук призова жителите да напуснат 15-километровата зона за евакуация. Той припомни, че местното население е транспортирано в безопасни райони на Руската федерация, по-специално за жителите на Нова Каховка - в град Туапсе. Там ще им бъдат осигурени топли, удобни жилища, безплатно хранене три пъти дневно, възможност за получаване на сертификат за жилище и финансова помощ в размер на 100 хиляди рубли.

На 18 октомври изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Володимир Салдо обяви, че цивилните от десния бряг на река Днепър ще бъдат преместени на левия поради заплахата от наводнение, което може да възникне, ако украинските военни ударят Каховската водноелектрическа централа. На 31 октомври Салдо обяви разширяването на зоната за евакуация с 15 км от Днепър в лявата част на региона. Разширената зона за евакуация включваше териториите на Новокаховския градски район, Алешкинския, Великолепетихския, Верхнерогачикския, Голопристанския, Горностаевския и Каховския общински райони.