Екипът на покойния руски опозиционер Алексей Навални обяви във вторник, че на погребалните агенции е забранено да си сътрудничат със семейството и поддръжниците на дисидента за погребението му, пише европейската редакция на Politico.

"От вчера търсим място, където да проведем сбогуването с Алексей. Свързахме се с различни частни и обществени погребални агенции, търговски обекти и погребални салони“, заяви прессекретарят на Навални Кира Ярмиш.

Екипът на Навални има за цел да организира открито събитие до петък. "На едно място обаче директно ни казаха, че на погребалните агенции е забранено да работят с нас“, добави Ярмиш.

Семейството на опозиционния лидер, за когото беше съобщено, че е припаднал и починал на 16 февруари след разходка в наказателната колония, където той беше държан на север от Арктическия кръг, трябваше да се бори с руските власти за достъп до останките на Навални след неговото смърт.

Тялото беше предадено на семейството едва седмица след смъртта му, на 24 февруари. Това последва спор, в който семейството на Навални обвини правоохранителните органи, че се опитват да им окажат натиск да гарантират, че подробностите за погребението остават поверителни и изискват майката на Навални пази в тайна полета, който превозва тялото му в Москва и адреса на моргата.